Duurzaam tuinieren
1. Haal water uit de natuurJouw planten hebben helemaal geen kostbaar water uit de kraan nodig om happy te blijven. Wat dacht je van regenwater? Je hoeft natuurlijk niet al je kamerplanten buiten te zetten zodra het gaat hozen: het water vang je gewoon op met een regenton. Vroeger was het vanzelfsprekend dat er zo’n gevaarte in de tuin stond, tegenwoordig zien we hem te weinig. De elho pure raindrop is een moderne design versie van de houten regenton, en kan 70 liter water opslaan. Meer water nodig? Ga dan voor de Green Basics regenton van 200 liter.
2. Vang water op tijdens het water geven
Ook tijdens het water geven kan je een duurzame keuze maken. Plaats een schotel onder je potten en geef je planten water. Staat er na een uur nog een laagje water in de schotel? Dan had je plant dit niet nodig en kan het weer terug in de regenton of gieter.
3. Kies voor gerecyclede producten
Soms moét je wel iets nieuws kopen om het tuinieren een handje te helpen. Ga voor duurzaam en zoek een tweedehands product, of kies een product gemaakt van gerecyclede materialen. De elho Green Basics collectie is zoveel mogelijk geproduceerd van post-consumer plastic (en wordt gemaakt op 100% wind energie). De Green Basics gieter is zelfs helemaal gerecycled, gemaakt van 12 oude wasmiddelflessen. Met een beetje geluk ruik je zelfs nog een vleugje verfrissend wasmiddel terwijl je de planten water geeft.
4. Verbouw je eigen kruiden
Je kent het wel: het recept vraagt om 20 gram basilicum, dus je rent naar de supermarkt om een paar blaadjes basilicum in een plastic verpakking te halen. Zonde, want die plastic verpakking is zo onnodig. Verbouw gewoon je eigen kruiden in je tuin of in de keuken en bespaar jezelf en de natuur tijd en energie.
5. Kies voor duurzame verlichting
Gezellig, natafelen na een barbecue! Totdat het donker wordt, dan moet toch echt het licht aan. Ga voor romantisch kaarslicht of kies voor een duurzame lamp zoals de elho flower light, een solar lamp (en plant pot!) die zich overdag oplaadt om ’s avonds letterlijk te shinen. Denk sowieso eens aan bloempotten met verlichting of plantenbakken met verlichting. Ze fleuren je tuin enorm op en zijn echte eye-catchers!
6. Gebruik je eigen compost
Heb je ruimte in de tuin en ben je niet vies van een beetje experimenteren? Ga dan eens aan de slag met je eigen compost. Gooi alles in een compostvat en zorg voor variatie: van aardappelschillen en eierschalen tot grasmaaisel, bagger uit de regengoot, bloemen die hun beste tijd hebben gehad en de poepjes van het huiskonijn. Zorg voor voldoende lucht en keer ongeveer elke zes weken het vat om. Let wel: het maken van je eigen compost duurt ongeveer zes tot twaalf maanden. Een beetje geduld dus!