Door de feestdagen kan de levertijd oplopen. We wensen je een fijne kerst en een groen nieuwjaar!

Kweektafels zijn mijn partner in veggie crime

Kweektafels zijn mijn partner in veggie crime

Elke stadstuinier heeft te maken met een beperkte ruimte om te kweken, dus we zijn altijd op zoek naar oplossingen die zowel ruimtebesparend zijn als voldoende ruimte bieden om gezonde groente te telen. De elho kweektafels hebben deze droomcombinatie:

  • Wat betreft ruimtebesparend: De kweektafels hebben een perfect uitgebalanceerde afmeting waardoor ze zelfs op een kleine balkon passen. Bovendien is deze kweektafel op pootjes, waardoor er kostbare ruimte op de vloer vrij komt om andere potten te plaatsen.
  • Wat betreft volume biedt de kweektafel ook hier weer een perfecte balans tussen lengte en bodemdiepte. De kweektafel xxl heeft een volume van 56 liter, de kweektafel super xxl zelfs van 96 liter. Hierdoor zijn de kweektafels geschikt om zowel blad- als wortelgroenten te telen.

Het voordeel van een kweekhuis

Een ander groot voordeel van de elho kweektafel, is dat je deze kan combineren met een speciaal ontworpen kweekhuis. Dit kweekhuis biedt het hele jaar door een perfecte bescherming voor je groene baby's. Het kweekhuis creëert een soort mini-kas, waardoor je je gewassen beschermt tegen mogelijk onaangename situaties. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe de kweekhuizen het leven van mijn groente hebben gered:

  • Vorst kan je planten makkelijk beschadigen, waardoor je langdurige inspanningen en aandacht voor niks zijn geweest. Met de elho kweekhuizen blijven je stekjes warmer en beter beschermd. Een musthave voor in de herfst en winter, maar ook zeker in het voorjaar zodat je bepaalde soorten zaadjes eerder kan planten.
  • Als je al eerder sla hebt gekweekt, heb je vast al te maken gehad met slakken. Zoals je weet, eten slakken maar al te graag bladgroenten als ontbijt, diner of late night snack. Ook hier zijn de kweekhuizen echt een redder in nood! Als je veel slakken op je balkon ziet, plaats je de kweekhuizen ’s nachts over je kweektafels om je gewassen te beschermen. Geloof mij, het maakt een enorm verschil!
  • Ook dit jaar is het weer behoorlijk onvoorspelbaar. Zelf in april hebben we nog sneeuw gehad en behoorlijk sterke hagelbuien. Deze buien kunnen al binnen een paar minuten al je planten beschadigen. Ook hier bieden de kweekhuizen de nodige bescherming!

Kweek verschillende rassen

De kweektafels hebben een geweldige balans qua grootte met voldoende bodemdiepte waardoor het mogelijk is om zowel bladgroenten zoals sla, spinazie en boerenkool te telen, maar ook wortelgroenten zoals radijs, rapen of wortelen. In mijn vorige artikel vertelde ik al hoe belangrijk het is om prioriteit te geven aan kwaliteit boven kwantiteit. Groenten hebben ruimte nodig om gezond te kunnen groeien en het goede nieuws is dat de kweektafels deze benodigde ruimte hebben! Om het je gemakkelijk te maken, vind je hieronder een overzicht met het juiste aantal planten per soort voor een gezonde, lekkere en heerlijke oogst! Onthoud dat één zaadje één plant is.

  • Sla:
    • Grow table XXL: 8-10
    • Grow table super XXL: 20
  • Radijsjes:
    • Grow table XXL: 40 
    • Grow table super XXL: 60
  • Boerenkool:
    • Grow table XXL: 6
    • Grow table super XXL: 10
  • Rapen:
    • Grow table XXL: 8-10
    • Grow table super XXL: 14
  • Spinazie:
    • Grow table XXL: 8
    • Grow table super XXL: 14
  • Wortels: 
    • Grow table XXL: 12
    • Grow table super XXL: 22

De bovenstaande aantallen geven het maximum aantal per soort in één kweektafel aan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om verschillende gewassen te mengen. Radijsjes en sla kunnen bijvoorbeeld perfect naast elkaar groeien in dezelfde kweektafel.

Het hele jaar door kweken

Bijna het hele jaar door (van de lente tot de winter) kun je verschillende soorten kweken in dezelfde kweektafel. Het kweekhuis biedt de juiste bescherming voor je groente als het kouder wordt. Zo heb ik vorig jaar de volgende groente in alle seizoenen gekweekt: In januari ben ik begonnen met winterspinazie. Na de oogst ben ik in april begonnen met sla, in juni met radijsjes, in juli boerenkool, eind augustus rapen en in november wintersla. In dezelfde kweektafel heb ik dus voor alle seizoenen verse groente gekweekt. Dus stel je nu voor: Met drie of vier kweektafels, kun je jezelf het hele jaar door voorzien van gezonde, verse groente!

Voorbereiding kweektafel

Je kunt nu vast niet wachten met het kweken in een kweektafel, toch? Je snapt in ieder geval vast wel beter waarom dat kweektafels mijn partner in veggie crime zijn! Om je klaar te stomen voor een succesvolle oogst met behulp van de kweektafel, deel ik graag een stappenplan. Vergeet niet dat je zonder goede, rijke potgrond niks gezonds kweekt. Zorg ervoor dat je investeert in een biologische potgrond die geschikt is om te kweken.

  • Stap 1: Voeg om te beginnen een laagje hydrokorrels (max. 4 cm hoog) toe. Vergeet ook niet om de poten van de kweektafels met de korrels te vullen. Deze kleiballetjes zorgen voor een goede waterafvoer en bodembeluchting. Een gezonde bodem moet namelijk water kunnen afvoeren maar ook kunnen ademen!
  • Stap 2: Bij deze stap voeg je organische stoffen toe die je planten voorzien van natuurlijke voedingsstoffen en zorgen voor een actief leven in de bodem. Je kunt bladeren, gemaaid gras, stro, karton (zonder inkt of plakband), kleine houten takken of zelfs een mix van alles toevoegen. Zelf gebruik ik ook graag koffiedik of gebruikte theezakjes.
  • Stap 3 (als je een compostbak hebt): Dek je biologische potgrond af met een kleine toplaag van afgebroken biologische etensresten uit je compost.
  • Stap 4: Vul je kweektafel tot aan de bovenkant vol met je biologische potgrond, geef water en druk de grond aan. Voor de kweektafel XXL heb je één zak van 50L potgrond nodig, voor de kweektafel super XXL zul je twee van deze zakken nodig hebben.

Je kweektafel is nu klaar om je het hele jaar door te voorzien van verschillende groentes! De mix van organische stoffen en biologische potgrond zorgt voor een perfecte combinatie van gezonde voedingsstoffen. Daar worden je planten heel blij van dus jij ook!

Ik wens je veel plezier met moestuinieren en hoop dat je snel kan genieten van biologische, verse oogsten uit eigen tuin. Ik weet zeker dat je ervan gaat smullen!

Green love,

De Frenchie Gardener

Wie is Patrick?

Patrick, beter bekend als The Frenchie Gardener, is een paar jaar geleden begonnen met moestuinieren op zijn kleine balkon in Amsterdam. Ondertussen is hij verhuisd naar Berlijn, waar niet alleen zijn balkon groeide, maar ook zijn passie voor moestuinieren. Inmiddels inspireert Patrick tuinliefhebbers dagelijks op zijn Instagram pagina, waar hij de mooiste foto’s en handigste tips deelt over zijn moestuin. Onlangs lanceerde Patrick ook zijn eerste e-book easy guide to start growing food, waarin hij je alles vertelt over hoe je begint met moestuinieren.

Foto's door The Frenchie Gardener en Sabine Gudath.