Ook in de nazomer kan je starten met je eigen moestuin
Een moestuin is niet alleen heel erg gezond, het werkt ook erg ontspannend. Door in de moestuin te werken vind je rust in je hoofd en het laat je bewuster kijken naar voeding. Je gooit minder snel je voedsel weg, want je weet hoelang het erover gedaan heeft om te groeien. Wist je dat je op élk moment kan starten met je eigen moestuin? In deze blog leggen we je uit hoe je de eerste stappen naar jouw eigen moestuin zet en welke klusjes er in de nazomer in de moestuin te doen zijn.
Starten met een moestuin
Je kan op elk moment in het jaar starten met het verbouwen van je eigen groenten en fruit. Geen enkele periode is te gek. Houd er wel rekening mee dat je niet álle gewassen het gehele jaar door kan zaaien en dat je in december alleen binnenshuis kan zaaien. Binnenshuis zaaien kan bijvoorbeeld in een green basics kweek kit allin1. Maar in principe is er iedere maand wel wat te doen. Ook midden in de zomer kun je dus gemakkelijk nog starten met een moestuin, zodat je in de herfst of in de winter kan oogsten.
Wil je echt alles uit het seizoen halen en optimaal gebruik maken van de warme maanden hier in Nederland? Dan raden we aan om in maart te starten. Zo heb je alle tijd om de grond voedzaam te maken, zelf voor te zaaien binnenshuis en in mei alles buiten uit te planten.
Ook in de herfst kan je starten met zaaien. Er is elke maand wat te doen in de moestuin
Kies de juiste grond voor je moestuin
Start je nu nog een moestuintje? Verbeter dan eerst je bodem. Een vruchtbare bodem is een van de belangrijkste voorwaarden op een succesvolle oogst. De grond die aanwezig is op de plek waar je de moestuin wilt starten is een goede basis. Voeg hier wat compost en potgrond aan toe om extra voedingsstoffen te verkrijgen in de bodem. Start je een moestuin in verhoogde bakken of potten? Kies dan voor bemeste biologische potgrond. Hier zit 3 maanden voeding in, voldoende dus om in de herfst nog van te kunnen oogsten.
Een vruchtbare bodem is een van de belangrijkste voorwaarden op een succesvolle oogst.
Groenten en kruiden telen in het najaar
Er zijn nog heel veel gewassen te kiezen die je nu kan zaaien en in de herfst- en wintermaanden kan oogsten. Wat dacht je van rucola, veldsla, boerenkool, wortelen, bieten, paksoi, andijvie of radijsjes? Deze gewassen kun je ook heel goed oogsten en eten als ze nog klein zijn en moeten vóór de vorstperiode geoogst worden. De kou kan veel voordelen opleveren voor de smaak van bijvoorbeeld wortels en bieten. Deze worden door de koude periode wat zoeter. Je kan de bieten in de volle grond planten, maar je kan hier ook de handige green basics aardappel pot voor gebruiken.
Start nu met het zaaien van bieten, dan kan je ze in de wintermaanden nog oogsten.
Wil je sneller kunnen oogsten? Schaf dan bij de kweker of in het tuincentrum plantjes aan die al wat groter zijn. Zo win je tijd en kun je er toch voor zorgen dat je over een maand of twee nog wat lekkers uit de moestuin kan oogsten..
Naast groenten kan je natuurlijk ook kruiden in je moestuin, of in potten op het terras planten. Tuinier je op een kleine oppervlakte? Ga dan bijvoorbeeld voor een noa grow table. Daarmee kan je zelfs op je balkon een moestuin starten. Kruidenplanten zijn een goed voorbeeld van gewassen die je als plant aan kan schaffen in de winkel en waar je een heel seizoen van kunt oogsten. Kies vooral voor winterharde kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm, oregano en laurier. Dit kun je het hele jaar oogsten. Kruiden die het goed doen voordat de vorst begint zijn bieslook, peterselie en koriander. Basilicum kan je het best in de kas of binnen in huis te kweken. Daar doet het plantje het gewoon veel beter, omdat deze van warmte houdt. Met een bouncy basil pot blijf je basilicumplantje nog langer gezond.
Sommige planten, zoals basilicum, houden van warmte, die kweek je het best binnenshuis of in een kas.
Planten in de moestuin water geven
Geef planten die je net hebt uitgeplant of zaden die je net hebt gezaaid altijd meteen water. Met name in de maanden dat de grond wat droger is, omdat de dagen lang zijn en er meer zon staat waardoor het water sneller verdampt. Geef altijd water met een broeskop, of dit nou met de gieter of met een tuinslang is. Zo beschadig je de plant minder en zorg je ervoor dat zaden niet wegspoelen.
Nazomer & Najaarsklusjes in de moestuin
- Merk je dat er veel onkruid op bepaalde plekken in de moestuin omhoog komt? Bedek de grond dan met houtsnippers. Hierdoor worden de onkruidzaden niet meer aan het licht blootgesteld. Dit levert jou minder werk op.
- Plant ui en knoflook in oktober in de volle grond of in potten voor een vroege zomerse oogst in juli.
- Aardbeiplanten kun je het beste in de herfst aanplanten in de moestuin of in potten, zo zullen ze komend voorjaar al vruchtjes dragen.
- Als je alle groenten hebt geoogst uit de moestuin of uit de bakken en potten, dan kun je het beste de bodem verbeteren met compost. Dit verbetert de bodemstructuur en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem waardoor de planten het volgende seizoen weer goed groeien
- Bedek de grond nadat je compost hebt toegevoegd met een mulchlaagje. Dit kan een laag van stro of houtsnippers zijn. Zo droogt de grond niet uit en bescherm je de micro-organismen in de grond, waardoor ze ook in de herfst en wintermaanden actief blijven om jouw grond voedzamer te maken.
- Haal uitgebloeide bloemen en planten die geen oogst meer leveren uit de moestuin en gooi deze op de composthoop.
Plant ui- en knoflook in oktober in de volle grond of in potten voor een vroege zomerse oogst in juli.
Floor Korte, beter bekend als Floors moestuin, is dé expert op het gebied van moestuinieren. Sinds een aantal jaar heeft zij het moestuinvirus flink te pakken en kweekt ze elk jaar weer haar eigen groente, kruiden en fruit in eigen tuin. Niet alleen inspireert ze andere met haar moestuinpassie op haar eigen blog Floors moestuin en Instagrampagina, ook heeft ze inmiddels 2 boeken over duurzaam (moes)tuinieren op haar naam staan.
Foto Hanke Arkenbout Photography