Zelf aardbeien kweken? Dat doe je met een aardbeienpot!

Zelf aardbeien kweken? Dat doe je met een aardbeienpot!

Aardbeien uitplanten

Neem de aardbeienpot en vul deze met lichte, goed doorlatende (liefst turfvrije) potgrond. Meng eventueel wat compost door de potgrond om de vruchtbaarheid te verhogen. Plant dan één plant per pot en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat of dat de wortels boven de grond uitkomen; hierdoor kan de plant namelijk doodgaan. Een plek in de zon is zeker aan te raden voor de aardbeienplant. Hoe meer zon, hoe meer bloemen en vruchten.

Water geven

Houd de potgrond gelijkmatig vochtig. Aardbeien in potten drogen sneller uit dan in de volle grond, dus regelmatig water geven is essentieel. Geef ook weer niet te veel water, want dit kan leiden tot wortelrot en dan smaken ze ook weer te waterig. De elho aardbeienpot heeft een speciale opening onderin om water te geven. Geef de plant vanaf onder water; zo gaat de plant meer op zoek naar water waardoor de wortels ook een stuk dieper zitten en de plant steviger wordt. De plant is zo beter bestemd tegen de droogte en is minder gevoelig voor ziektes.

Bijvoeden

Voeg een langwerkende, organische meststof toe om de groei te stimuleren. Vaak zit deze al in de potgrond, dus de eerste drie maanden hoef je niets toe te voegen. Daarna kun je één keer per jaar organische meststoffen toevoegen zodra de bloei begint. Kies een meststof die rijk is aan kalium. Dit zorgt voor meer vruchtjes en een betere smaak van de aardbeien.

Planten afdekken

Aardbeien zijn niet alleen geliefd bij mensen, maar ook bij muizen en vogels. Hoewel muizen minder snel bij aardbeien in potten komen, kunnen vogels veel van je oogst opsnoepen. Dek de planten af met een stolp van kippengaas. Vermijd netten, omdat vogels hierin verstrikt kunnen raken.

Verschillende rassen

Wil je meerdere maanden kunnen oogsten van de aardbeien uit de potten, dan zou ik zeker aanraden om verschillende rassen te zien. Kies bijvoorbeeld onderstaande rassen uit. Zo kun je meerdere maanden genieten van je oogst:

  • Snow White – witte, zoete kleine aardbeien (pluktijd juni)

  • Lambada – heerlijke zoete aardbei met minder opbrengst (pluktijd mei – juni)

  • Korona – lekker zoet, middelgroot en veel opbrengst (pluktijd juni)

  • Ostara – kleine, maar productieve en zoete aardbeien (pluktijd juni – september)

  • Furore – veel oogst en lekkere smaak (pluktijd juni – september)

Oogsten

Aardbeien rijpen niet verder nadat ze zijn geplukt. Laat ze aan de plant tot ze dieprood zijn en wat zachter aanvoelen. Aardbeien die warm zijn van de zon smaken fantastisch. Bewaar aardbeien in de koelkast en was ze pas vlak voor het eten om hun versheid te behouden. Ze blijven het lekkerst als je ze binnen een paar dagen consumeert. Heb je een overvloed aan aardbeien? Vries ze dan in door de kroontjes te verwijderen en ze in een afsluitbaar zakje plat in de vriezer te leggen. Bevroren aardbeien zijn ideaal voor smoothies, of maak er heerlijke jam van!

Aardbeienjam maken

Wat heb je nodig?

  • 500 gram aardbeien
  • 250 gram rietsuiker
  • 2 geleiblaadjes of 2 gr Agar Agar (plantaardig)
  • 1 eetlepel citroensap (langer houdbaar)

Bereiden

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine stukjes.

  • Doe de aardbeien, suiker en citroensap in een grote pan. Verhit het mengsel op middelhoog vuur en roer regelmatig totdat de suiker is opgelost.

  • Gebruik een houten lepel om de aardbeien tijdens het koken fijn te prakken voor een gladde jam, of behoud de kleine stukjes voor een jam met stukjes fruit.

  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 10-15 minuten doorkoken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

  • Giet de hete jam in schone (uitgekookte) potten en draai de deksel er goed op.

  • Laat de potten afkoelen. Ze zijn op deze manier 3-6 maanden houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.

Wie is Floor?

Floor Korte, beter bekend als Floors moestuin, is dé expert op het gebied van moestuinieren. Sinds een aantal jaar heeft zij het moestuinvirus flink te pakken en kweekt ze elk jaar weer haar eigen groente, kruiden en fruit in eigen tuin. Niet alleen inspireert ze andere met haar moestuinpassie op haar eigen blog Floors moestuin en Instagrampagina, ook heeft ze inmiddels 2 boeken over duurzaam (moes)tuinieren op haar naam staan.

Foto Hanke Arkenbout Photography