Door de feestdagen kan de levertijd oplopen. We wensen je een fijne kerst en een groen nieuwjaar!

Zo start jij je eigen moestuin

Zo start jij je eigen moestuin

Moestuinplan maken

Ieder jaar opnieuw maak ik een moestuinplan. Dat is altijd één van mijn eerste adviezen als mensen vragen hoe je meer uit de moestuin kunt halen. Met een moestuinplan heb je eigenlijk alles al bedacht voordat het seizoen gaat starten en weet je wat je aan het doen bent. Gewoon zomaar beginnen kan ook natuurlijk, want dit deed ik ook in mijn eerste jaar (2013). Het nadeel is dan vaak dat je of te laat start met zaaien, je meteen buiten zaait terwijl het binnen moet en dat sommige planten niet voldoende ruimte hebben om te groeien. Bij mij waren de tomatenplanten veel te laat gezaaid (mei), waardoor ik geen tomaatje heb kunnen oogsten dat jaar. Door een moestuinplan te maken, creëer je meer overzicht en een soort planning, waardoor je meer tijd overhoudt om te genieten in de tuin en lekker te rommelen in de aarde. Het is niet voor niks ‘My stress free zone’ 😉.

Een moestuinplan bestaat uit een tekening met de juiste afmetingen van jouw moestuin of plek waar je je groenten wilt verbouwen. Dit kan natuurlijk ook in potten of bakken zijn. Op deze tekening geef ik precies aan waar ik wat zaai. Vraag jezelf dus af waar je de moestuin wil beginnen: Is dit in de volle grond of doe je dit in speciale kweekbakken zoals de elho growtable xxl. Check van deze producten de afmetingen en verwerk deze in je moestuinplan. Zelf heb ik zowel een moestuin in de volle grond, maar ook veel gewassen in potten staan. Kruiden zijn bijvoorbeeld ideaal in potten. Deze staan bij mij dicht bij de keukendeur, zodat ik er makkelijk en snel bij kan.

Ik geef op de tekening ook altijd aan wat de stand van de zon in de moestuin is en waar de meeste zon te vinden is. Mijn moestuin heeft een plek in de tuin gekregen waar de meeste zon staat per dag. Aan mijn moestuinplan heb ik een planning gekoppeld. Dit wordt ook wel een zaai- en oogstkalender genoemd. Hierin vind ik per gekozen groente of kruid wanneer ik moet starten met binnen of buiten zaaien, wanneer ik het buiten kan uitplanten en het oogsttijd is. Ik merk dat ik sinds ik ieder jaar een moestuin plan maak, ook meer uit de tuin kan oogsten. Dit is dus een flink voordeel wat mij betreft!

Gewassen en zaden kiezen

Voordat je de zaai- en oogstkalender kan maken, is het slim om jezelf eerst af te vragen wat je graag eet. Zelf eet ik veel tomaten en aubergine, dus deze gewassen ontbreken dan ook echt niet op mijn lijstje. Als je net start met moestuinieren, kies dan voor makkelijke gewassen zoals radijsjes, bietjes, kropsla, rucola, spinazie, courgette, boontjes en tomaten. Tomaten zijn misschien wat lastiger, maar alle andere gewassen doen het bij iedereen goed. Dit zal jou zeker motiveren om hierna nooit meer te stoppen met moestuinieren! Bekijk ook eens mijn groente zadenbox eens, want hier zitten al deze gewassen in en kun je zo mee aan de slag!

Nu je weet waar je de moestuin start (of dat nou in speciale kweekbakken is of in de volle grond) en wat je wil verbouwen, is het tijd om de zaden te kopen. Ik maak altijd een lijstje met zaden die ik wil aanschaffen. Door dit op tijd te doen, heb je alle zaden op tijd binnen en kun je op het juiste moment starten. Er zijn veel online zadenleveranciers, maar ook veel kwekers en tuincentra hebben een ruim assortiment.

Zaai- en oogstkalender

Zodra ik alle zaden binnen heb, maak ik een zaai- en oogstkalender die precies bij mijn moestuin past. Alle informatie die je nodig hebt voor het maken van zo’n kalender, vind je op de achterkant van het zadenzakje. Hierop staat het moment waarop je start met zaaien en wanneer je kunt oogsten. Ook vind je hierop de plantafstand die je moet aanhouden als je de plantjes in de volle grond uitplant. Als je deze afmetingen niet aanhoudt, kunnen de plantjes elkaar verdrukken en uiteindelijk zelfs doodgaan. Het is dus belangrijk om voor jezelf te noteren dat je niet vergeet rekening te houden met de afstand tussen elk plantje. Ik verwerk dit dan ook niet alleen in mijn zaai- en oogstkalender, maar teken dit ook uit op mijn moestuinplan zodat ik zeker weet dat alles daadwerkelijk in mijn moestuin past. Alle informatie die je nodig hebt om te starten met jouw moestuin, heb je dus verwerkt in een moestuinplan met een zaai- en oogstkalender.

Snelle moestuintips & weetjes:

  • Kweek in de moestuin alleen wat je lekker vindt om te eten
  • Begin niet te groot maar start klein met bijvoorbeeld de growtable xxl of een aantal kweekpotten van de elho grow your own collectie. Zo kan je heel goed testen of je moestuinieren wel leuk vindt en of het wel bij je past. Zelf startte ik met 1m2 met tomaten en daar ontstond bij mij het moestuinvirus.
  • Zaai niet in een keer heel veel maar verspreid het zaaien een beetje. Zo kun je ook geleidelijk aan oogsten.
  • Zaai op tijd en niet te laat of te vroeg. Bekijk de achterkant van het zadenzakje eens goed want hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Zelf start ik met veel gewassen eerst binnen op de vensterbank. Daarvoor gebruik ik de kweekhuisjes van elho met transparante kap. Deze zijn perfect om de eerste zaailingen in groot te laten worden. Daarna verpot ik de plantjes als ze vier blaadjes hebben naar een van de elho kweekpotten.
  • Je kunt ook een moestuintje starten als je minder zon hebt in de tuin. Kies dan voor gewassen die minder zon nodig hebben zoals peterselie, sla, rucola en boontjes.

Wie is Floor?

Floor Korte, beter bekend als Floors moestuin, is dé expert op het gebied van moestuinieren. Sinds een aantal jaar heeft zij het moestuinvirus flink te pakken en kweekt ze elk jaar weer haar eigen groente, kruiden en fruit in eigen tuin. Niet alleen inspireert ze andere met haar moestuinpassie op haar eigen blog Floors moestuin en Instagrampagina, ook heeft ze inmiddels 2 boeken over duurzaam (moes)tuinieren op haar naam staan.

Foto Hanke Arkenbout Photography